Close search

Бeзценните свойства на фибрите

Бeзценните свойства на фибрите И още: Кои храни са препоръчителни и кои трябва да се избягват при запек Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Модерната медицина, и по-специално диетологията, е доказала ползите на водноразтворимите и неразтворимите фибри за правилно усвояване на храната, стомашно-чревна детоксикация, подобряване на перисталтиката и т.н.

Фибрите оказват както механично, така и химично действие върху натрупаните отпадни молекули из микрогънките по повърхността на тънките черва. Те се свързват с различни активни вещества, които "извозват" извън тялото преди превръщането им в токсични агенти, способни да преминат в тъканите на чревните клетки, а оттам и в кръвообращението.

Освен това големият обем на набъбналите фибри създава измамно чувство за засищане.

Фибрите са регулатор на чревната перисталтика. Спомагат за забавяне или ускоряване на перисталтиката в зависимост от конкретните специфични нужди на средата. В този смисъл са и отлично средство против констипация. При запек желираният клей натрупва маса в изпражненията, трие се в стените на червата и така стимулира перисталтиката да ускори движението на хранителната маса.

Защо всъщност възниква запекът

Запекът обикновено се дължи на неправилно хранене, например при консумиране предимно на обработени храни като чипс, бисквити и други закуски, за сметка на богатите на целулоза зърнени храни, плодове и зеленчуци.

Други причини могат да бъдат:
- промяна на навиците,
- заседнал начин на живот,
- пътуване,
- прием на малко течности,
- интестинални заболявания,
- бременност,
- хемороиди,
- депресия,
- медикаменти,
- диуретици,
- продължителна употреба на лаксативни средства.

Най-полезният и евтин начин да се излекувате от нередовен стомах е да промените начина си на живот. Макар и трудно начинание, изискващо упоритост и воля, промяната е инвестиция, която би донесла край на мъчителното седене в тоалетната.

Храната трябва да бъде разнообразна и богата на витамини и минерални соли. Желателно е да съобразяваме хранителния си режим с вида на запека - атоничен, механичен, спатичен и др.

При атоничния запек (намалена перисталтика и мързелива черва) се препоръчва храна, богата на целулоза и баластни вещества като плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и др.

Желани и нежелани храни при хроничен атоничен запек

Млечни продукти:
Желани: кисело мляко, извара, сирене.
Нежелани: топено сирене, пушено сирене, мляко на прах.

Месо и месни произведения:
Желани: крехко телешко и говеждо, нетлъсто свинско, нетлъсти и пресни сладководни риби –  варени или печени.
Нежелани: консерви, колбаси, свински глави, врат, пастет, желирани меса, тлъсти риби, мариновани риби и рибни консерви.

Мазнини: по принцип избягвайте.

Зеленчуци:
Желани: всички видове зеленчуци, сурови или ако са термично обработени – варени.
Нежелани: пържени картофи, туршии, мариновани консерви

Плодове:
Желани: почти всички плодове. Препоръчително е да се взимат сутрин на гладно и тези, които е възможно, да се приемат с кората.
Нежелани: боровинки, лимони, банани.

Хляб и хлебни изделия:
Желани: типов, ръжен, ръжено – пшеничен.
Нежелани: бял хляб, макарони, нишесте, ориз, сухари, тестени и пържени закуски.

Захар и захарни изделия:
Желани: мармалад, конфитюр, захар, локум.
Нежелани: шоколадови изделия, маслени торти и пасти, сиропирани сладкиши – кадаиф, баклава, сладолед.

Целесъобразно е и приемането на повече течности - минимум 1.5 л. на ден. Добре е да се храните в точно определено време. Преди хранене вземайте чаша вода.  

Билката

Индийският бял живовляк (Plantago Psyllium, Plantaginaceae) e растение, познато из цяла Европа, Азия и Америка именно заради ценните си разтворими и неразтворими фибри. Причината точно това растение да стане синоним на "фибри" в световен мащаб е голямото количество влакна (10-30%), които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесния му добив.

Най-ценната съставка, добивана от растението, са водно разтворимите влакна, от които са изградени стените на растителните клетки на псилиума. Потопени във вода, те набъбват и образуват плътен гел. Освен разтворимите фибри, индийският живовляк съдържа и неразтворими влакна. Заедно в контакт с водата в стомашно-чревния тракт несмилаемите въглехидрати образуват желиран клей, който не може да бъде смлян от стомашните киселини и ензими, нито пък да бъде абсорбиран през клетъчните мембрани.

Употребата на фибри и цели семена от индийски живовляк се смята за абсолютно безопасна. Има проведени проучвания за прием на фибри от псилиум за периоди от няколко месеца до една-две години, без да са установени патологии, свързани с това. Няма данни за лекарствени взаимодействия. Доказана е безопасността на билката при прием от здрави хора. Важно е обаче фибрите да се приемат с адекватно количество течности заради склонността им да набъбват бързо.

Растението псилиум е безвредно, не води до зависимост, нормализира моториката на червата и осигурява нужния комфорт. Чрез приемането на растителни фибри се избягват отрицателните странични действия, съпътстващи използването на всякакъв вид лекарствени средства срещу запек.

Характерно за псилиума е не бързото, а трайното и безвредно действие. Ефектът не е мигновен и именно заради това уравновесява по напълно естествен начин нормалната чревна флора. Подходящ е за дълготрайна употреба, без да нарушава перисталтиката и да води до лениви черва. Действа меко и с натрупване, като не предизвиква неприятно усещане на болка и дискомфорт. Поради липсата на странични ефекти псилиумът се препоръчва пред всички останали разхлабителни.

Фитопродуктът "Laxal" е с основна активна съставка псилиум и е едно от най-безвредните и ефикасни средства за борба със запека. Неслучайно той е и носител на грамота за най-мекия и безвреден лаксатив на растителна основа. Не съдържа животински продукти, оцветители и консерванти. Можете да намерите в аптеките и без рецепта.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност