Close search

10 храни срещу депресия

10 храни срещу депресия Според специалисти диета с определени продукти може да помогне при лечение на депресия Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Депресията може да бъде причинена от редица фактори, включително и от храната. В преломни за душата моменти тялото обикновено „се моли“ за повечко сладкиши, солени снаксове и мазни продукти, което води до натрупване на излишни килограми и задълбочаване на емоционалните проблеми. 

Според специалистите диетата с определени продукти може да помогне при лечение на депресия. Тези продукти стимулират производството на „хормоните на щастието“ серотонин и ендорфин, задоволяват нуждите на организма от витамини и минерали, необходими за поддържане на функциите на нервната система. 

Представяме ви десетте най-добри продукта срещу депресия, подбрани от profit.bg.

1. Млечни продукти 

Мляко, кисело мляко, леко сирене – всички млечни продукти са богати на вещества, които ще помогнат на организма ви да се пребори с депресията (калций, витамин D, белтъчини). Трябва да отбележим, че специфичните пептиди, съдържащи се в млечните продукти, подпомагат възникването на чувство на задоволство и спокойствие. Четете още: Признаци на сексуална депресия 

2. Куркума 

Ако се чувствате потиснати, време е да изпробвате върху себе си поредния съвет на лекарите и да си приготвите индийско къри с куркума. Смята се, че тази „оптимистична“ подправка подобрява настроението благодарение на силния си противовъзпалителен ефект. 

3. Орехи 

При редовна умерена консумация орехите са отличен източник на полезни за сърдечно-съдовата система мононенаситени мазнини и белтъчини. Голям плюс е и съдържанието на омега-3 киселини, които поддържат мозъка здрав и облекчават симптомите на депресията. 

4. Зърнени храни – цели зърна 

Вместо да купувате скъпи антидепресанти, пробвайте просто да включите в менюто си повече продукти, богати на фибри и сложни въглехидрати. Кафявият ориз, овесът, бататите и пълнозърнестите макаронени изделия ще ви помогнат да си подобрите настроението и да повишите нивата на серотонин. 

5. Чери домати 

В доматите се съдържа вещество, наречено ликопин – важен антиоксидант, който помага за повдигане на настроението. Ако искате да пробвате чери-доматите като природен антидепресант, съветваме ви да ги ядете сготвени. В сготвените домати има дори повече ликопин, отколкото в пресните. 

6. Аспержи 

Едно от ключовите съединения за борба с депресията е фолиевата киселина – недостигът й обикновено води до спад на настроението. Не по-малко важен е триптофанът. Аспержите са богати и на двете вещества – това е чудесен повод да си сготвите аспержи за гарнитура. 

7. Сьомга 

Когато става дума за омега-3 киселини, трудно ще намерите по-добър източник от мазната риба. Скумрията, сьомгата и рибата тон са богати на омега-3 киселини, които помагат на мозъка да функционира правилно и да се бори с депресията. Четете още: Два дни, в които да не се тревожим 

8. Пуешко 

Сигурно знаете, че пуешкото месо е богато на белтъчини и съдържа малко мазнини. А знаете ли, че помага срещу депресия? В пуешкото се съдържа аминокиселината триптофан, която подпомага отделянето на серотонин. Именно този хормон може да натежи на емоционалната ви везна и да ви повдигне настроението. 

9. Натурален шоколад 

Какаото се смята за най-добрия източник на серотонин, допамин и фенилетиламин. Тези три добре проучени невротрансмитери активно помагат в борбата срещу депресията. Натуралният шоколад е и най-добрия природен антиоксидант, подобрява микроциркулацията на кръвта и улеснява свалянето на излишните килограми. 

10. Банани 

Ако сте изнервени, ядосани, стресирани или депресирани, може би по този начин просто организмът ви намеква, че страда от дефицит на витамини от група В. Експертите ви съветват да решите проблема с активно хапване на банани. Допълнителен бонус е високото съдържание на калий, който е необходим за поддържане на здравето на нервната система.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност